Hur svettas hunden?

Det var länge oklart för människan hur hundar svettades eller kylde ner sig, men efter forskning så vet man mer. Medan svettkörtlar är utformade för att hjälpa till med nedkylning hos människor, uppstår inte värmeväxling hos hundar på samma sätt. Hundar saknar liknande svettkörtlar som människor och andra arter har. Hur kyler då hundar ned sig? Medan hundar har en liten mängd svettkörtlar som sitter i tassarna är deras primära källa till värmeväxling, det vill säga att bli av med värme, att flåsa. Vasodilation, det vill säga utvidgning av blodkärl, som kan orsaka svettningar på huden är en annan metod.

För hundar är flåsning den primära metoden medan vasodilation sannolikt den näst viktigaste. Vasodilation hjälper till att få hett blod direkt till ytan av huden, vilket gör att blodet svalnar innan det återvänder till hjärtat. När det gäller värmefrisättning och svettning genom tassarna är det relativt sällsynt. Om din hund har svettkörtlar där, är det troligtvis en mindre vanlig metod för värmeutsläpp. Under sommaren är det dessutom vanligt att man passar på att flytta när man ändå har semester. det bästa är att anlita en flyttstädning Växjö till bra pris för att slippa städa själv i värmen och istället få tid över att umgås och kanske ta ett dopp med hunden.

Hundar som tar igen sig

Tänk på att hundar kan överhettas när det är varmt och fuktigt. Detta är särskilt viktigt för de som har hundar som har en högre risk för värmeslag eller medicinska problem som resulterar i en oförmåga att andas bra. Raser som har ett intryckt ansikte vilket hindrar dem från att andas effektivt som Shih-tzus, engelska bulldogar, franska bulldoggar, boxers etc. Men även hundar som tidigare haft värmeslag, hundar med mörk päls och överviktiga hundar.

Ta hand om din hund

Så tänk på att din hund är extra utsatt för värme under sommaren och behöver extra mycket vatten och kärlek. Lämna aldrig din hund i bilen eller andra stängda utrymmen där det kan bli väldigt varmt. Ta även med din hund ut för ett bad då vatten hjälper hundar att svalka ner sig väldigt bra och de tycker även att det är kul att leka i vattnet. Är det varmt ute så måste du se till att din hund är så mycket som möjligt i skuggan för att den ska trivas.

En flåsande hund

Tänk på att ge din hund extra mycket vatten i sommar! Gå även helst promenader med den tidigt på morgonen och sent på kvällen. Undvik att gå ut mitt under dagen då det oftast är som varmast just då och din hund kommer förmodligen inte vilja gå så långt för att göra sina behov.

Det är även viktigt att tänka på att ytor som utsätts för direkt solljus blir oerhört varma under sommaren och att även hundar kan få brännskador. Innan du tar ut din hund på en promenad kan du känna på asfalten så att den inte är för varm. Känner du på asfalten med din hand eller fot och det är för varmt för dig innebär det att det även är för varmt för din hund. Använd sunt förnuft i sommar för att både du och din hund ska må bra!

Leave a Reply

mts_best