Kynologi – läran om tamhunden

Ordet kynologi har sitt ursprung från grekiskan och är en sammansättning av orden ”kyon” som betyder hund, och ”logia” som betyder lära. Kynologi är alltså läran om hunden som tamdjur och dit räknas även läran om hundens träning, sjukdomar och olika raser. Grunden inom kynologin är baserad på människans studier av hunden. Genom att människan tar hand om och lär sig förstå hunden, kan den därmed tränas till specifika beteenden och användningsområden som t.ex. polishund, blindhund eller vallhund. Tack vare att hunden levt nära människan så länge har den kunnat formas därefter.

För att studera hundens beteende i syfte att lära sig mer om den krävs ingen särskild utbildning, utan det räcker att ha en egen hund för att lära sig om dess uppförande. Hunduppfödare, hundtränare och andra som är aktiva inom hundsport är ofta väldigt kunniga inom kynologin, eftersom de har erfarenhet av sina egna hundar. Vetenskapliga studier om hunden kräver däremot en formell utbildning, som till exempel veterinär, biolog eller zoolog. Dessa kunskaper har lett till en mer medveten hundavel. Vissa hundraser kan liknas vid bilar, liksom att en miljöbil 2018 med riktigt bra prestanda är bättre än förra årets modell, har även hundraser förfinats och fått optimerade egenskaper efter sitt syfte.

Slädhundar avlas efter egenskaper

Dagens hundavel har även lett till att vissa sjukdomar kan undvikas eller minskas ned på, genom att föräldradjuren får genomgå vissa tester innan de går i avel. Rekommendationen från Svenska Kennelklubben är att hundar som ska användas i avel har fått genomgå höftröntgen, ögonlysning, samt en mentalbeskrivning. Man bör prioritera att avla på friska hundar som gynnar avkommans chanser till ett långt och friskt liv.

Hälsa hos tamhunden

Sedan hunden domesticerades av människan har den blivit en trogen följeslagare som är helt beroende av sin ägare. Därför är det viktigt att man som ägare ser till att skaffa sig de kunskaper som krävs för att ta hand om en hund på rätt sätt, då den inte själv kan tala om vad den behöver. Har man inte dessa kunskaper själv kan det vara en bra idé att lära sig av någon annan som är duktig och erfaren inom kynologin.

En egen valp är lärorikt

För att hålla en god hälsa hos hunden krävs det mer än bara tillgång till mat och vatten. Den behöver även daglig motion och gärna aktivering i form av till exempel agility eller lydnad. Hunden behöver också mycket sällskap och bör helst inte lämnas ensam allt för ofta.

För att få tips om råd och skötsel vid hundsjukdomar kan man titta på Svenska kennelklubbens hemsida. Här hittar du bland annat information om hur ofta och när hunden ska vaccineras, vad du ska göra vid ormbett, om hunden får en infektion eller hur du enklast tar bort en fästing. Detta är saker som kan vara bra att ha koll på ifall de skulle inträffa någon gång. Vid akuta skador eller sjukdomar bör alltid en veterinär kontaktas omedelbart. Som ägare känner man sin hund bäst och lär sig snabbt att se tecken som tyder på att den inte mår bra.

Leave a Reply

mts_best