Tips på att aktivera hunden

Det gäller att du aktiverar din hund mer än bara promenader eller att den får springa lös ute. Ibland kan det var kul att få lite variation i aktiviteter som du gör med din hund. För det är ju så att hundar som får hitta på en massa roliga saker, blir både mer välmående och gladare. Naturligtvis ska det inte överdrivas med sysselsättning, för mycket är inte heller bra, vilket gör att din hund kan bli stressad.

För att kunna hitta tips på aktiviteter som du kan göra med din hund, räcker det med att du söker på nätet och då kan du välja och vraka mellan alla förslagen, vilket gör att du kan hitta de råd och tips som passar bäst för din jycke.

Aktiviteter

Här kommer du få några annorlunda tips på vad du kan göra med din vovve och då även inomhus.

Flaskan

Ta en tom PET-flaska och häll i några foderkulor i den. Ställ flaskan därefter på golvet och då ska hunden komma på hur den ska få ut kulorna från den. Vill du göra det svårare så skruva på korken på flaskan. Något som är viktigt är att inte jycken biter sönder plastflaskan och råkar svälja bitar av plast.

Kastrullen

Lägg en köttbulle under en kastrull eller skål på golvet och utmaningen för hunden blir då att försöka komma åt köttbullen. Vill du försvåra uppgiften, sätt på ett kastrullock som måste lyftas av.

Söka

Ett bra sätt att lära hunden att söka är att du har hunden sittandes vid sidan om dig. Kasta ut lite godis på golvet och säger ”sök” samtidigt. Du kan också gömma godis i kläder eller skrymslen som t.ex en ficka på ett par jeans från Levis eller liknande. Därefter kan du öka svårighetsgraden med att gömma godis i ett annat rum och låta jycken leta efter det gömda godiset. Du kan sedan få hunden att söka utomhus och gömma godis på tomten och sedan i svårare terräng. Mycket stimulerande för hunden!

Hundgodis på nosen

Denna övning är ett perfekt sätt för att träna hundens koncentration. Börja med att lägga en bit godis på golvet framför den, för att sedan säga ”varsågod”. Försvåra sedan med att lägga godis på framtassen och slutligen på nosen.

Låta hunden städa

Det kan vara bra att börja träna hunden redan som liten med att den ska lägga ner sina egna leksaker i en korg eller låda. Du tränar genom att kasta ut en leksak på golvet, låter sedan hunden hämta och lägga leksaken i korgen. När du kastar ut leksaken säger du ”städa”. Det är viktigt att berömma hunden när den har lagt ner leksaken i korgen. Öka svårighetsgraden med att öka mängden med leksaker.

Dessa var bara några av de tips som du kan aktivera din hund med!

Leave a Reply

mts_best