Hundens utvecklingsfaser

Att ta sig an en valp är ett stort åtagande. Man får aldrig hämta hem en valp som är yngre än 8 veckor, när den endast är två månader är den långt från fullvuxen och du behöver ha i åtanke att den fortfarande utvecklas och upptäcker världen. En valp kan vara rädd för väldigt mycket, samtidigt som den ofta är nyfiken. Det är otroligt härligt att ha en valp, de är nämligen både söta och mysiga då de behöver närhet och kärlek. Dock är inte alla hundens utvecklingsfaser lika härliga.

Den första riktiga fasen som valpen kommer att gå igenom är när den blir tonåring, detta sker ungefär vid sex månader. Samtidigt som valpen tappar sina mjölktänder, människor behöver specialisttandvård vid tandlossning men detta behöver inte valpen. Om inte hela mjölktanden lossnar kan det dock hända att den behöver veterinärvård för att ta bort delar av tanden. Därför gäller det att man som ägare håller koll i valpens mun, om du vänjer den vid att hanteras tidigt kommer det att acceptera detta. Det handlar väldigt mycket om tillit i dessa fall.

Hund mot svart bakgrund

När hunden blir tonåring kommer äventyrslusten att väckas ytterligare, den kommer att bli ännu mer nyfiken på omvärlden och det är vanligt att en hund som blivit tonåring inte lyssnar på sin ägare. Under denna period krävs det att man som ägare har tålamod och tydliga gränser. Det beteende som man har tyckt varit gulligt i valpåldern kan här bli ett problem.

Utvecklingsfaser är naturligt

När hunden blir tonåring är det som exempel vanligt att den försöker att hitta sin rank i flocken, det är även vanligt att den inte längre lägger sig underlägset mot alla hundar den möter på gatan och detta kan vara en jobbig period både för hund och ägare. Om du har satt tydliga gränser från början brukar sällan denna period bli ett långvarigt problem, även hunden kommer att bli vuxen och inte längre vilja testa gränser.

Valp på renfäll

I denna ålder är det vanligt att många tror att de äger ett litet monster, den där valpen som har varit så mysig och söt lyssnar inte längre och försöker att ta över rollen som ledare. Det är dock en period som går över för hunden, under denna period är träningen otroligt viktig.

När man köper en valp tänker man sällan på hunden som tonåring och detta kan för många bli ett problem. Det man ska ha i åtanke är att hunden inte kommer att bli formad som du vill ha den utan träning, utan tonårsperioden är det därför extra viktigt med träningen men du bör börja redan när valpen kommer för att undvika problem i framtiden. Alla hundar går igenom en tonårsperiod och du behöver även komma ihåg att din bästa vän har mängder med hormoner i kroppen. Liksom mänskliga tonåringar.

Leave a Reply

mts_best