Din hund och sömn

Sömn är livsviktigt för människan, lika viktigt som mat och vatten för att vi ska överleva, och detsamma gäller för hundar. Skillnaden mellan hundar och människor är dock att hundar kräver många fler timmar sömn per dygn. Ju yngre hunden är, desto mer behöver den sova. En valp kan till exempel sova nästan alla dygnets timmar. När den blivit något äldre, och är mellan 6 och 9 månader, behöver en hund ungefär mellan 16 och 20 timmars sömn per dygn, och en fullvuxen hund behöver sova någonstans mellan 12 och 18 timmar per dygn.

För att hunden ska få så mycket sömn som den behöver är det viktigt att man som ägare förser hunden med de förutsättningar som krävs för att den ska känna sig tillräckligt trygg och lugn för att vila. Ett tydligt tecken på att ägarens roll i hundens sömn är viktig är det faktum att man har kunnat se att små hundar oftare lider av sömnbrist än stora hundar. Det beror sannolikt på att små hundar tillåts röja runt mer än stora hundar. Stora hundar upplevs som att de är i vägen när de är upphetsade och springer runt och flåsar, och beordras därför ofta av sina ägare att gå och lägga sig – vilket gör att de får den vila de behöver. Små hundar som springer runt och skäller upplever många istället som roliga eller söta, vilket gör att de får hållas. Som ägare måste man därför hålla uppsikt över sin hund, och leta efter de tecken som tyder på att den inte får tillräckligt mycket sömn.

Ett bra sätt att försäkra sig om att hunden kan sova när den vill är att ordna ett avskilt hörn av hemmet, där hunden har sin korg. Dit ska hunden kunna gå för att få vara ifred, och känna sig helt trygg. Om man har barn är det därför viktigt att man förklarar för dem att de inte får gå och klappa eller störa hunden när den ligger i sin korg. Vissa hundar tycker dock inte om att ligga avskilt från alla andra – de vill sova i närheten av sina människor. Man får helt enkelt prova sig fram för att ta reda på vad ens egen hund tycker om bäst.

När det gäller hur själva korgen är utformad beror även det lite på vad man märker att ens hund tycker om. De flesta hundar vill till exempel ligga på något mjukt, men en del hundar tycker att det blir för varmt med filtar och annat i korgen. De allra flesta hundar vill också ha någon form av kant att trycka sig mot i korgen. Det är inte svårt att förstå att underlaget är viktigt för hundars sömn, när man betänker hur viktigt det är för människor. Om man inte har en madrass som man trivs med kan man både ha svårt att somna och uppleva att sömnen får sämre kvalitet. Har man inte redan provat det kan det därför vara värt att provsova på en madrass från Tempur. Tempur-madrasser är särskilt utformade för att ge det stöd som kroppen behöver i sängen.

Slutligen vill hundar precis som människor ha det tyst och lugnt när de ska sova. Det hjälper också om det är mörkt i rummet.

Leave a Reply

mts_best