Klä dig rätt för hundpromenaden

Enligt det gamla svenska ordspråket så finns det ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder, och det har aldrig varit mer sant än det är för hundägare. Hundägare måste nämligen gå ut minst tre gånger om dagen, oavsett vilket väder det är, och gå en i alla fall någorlunda lång promenad. För att detta ska vara uthärdligt (eller till och med roligt) är det viktigt att man är klädd på rätt sätt, så att man slipper otrevligheter som att frysa, att ha blöta och kalla fötter och att snava och snubbla för att man inte ser var man går.

Det sistnämnda är särskilt ett problem om vintern, när solen går ner klockan 15 eller 16 på eftermiddagen och det blir becksvart ute om man inte bor i ett någorlunda tättbebyggt område. Lösningen på problemet stavas ”pannlampa”, och det är varje hundägares bästa vän (förutom hunden, så klart). Med en pannlampa ser man klart och tydligt var man sätter fötterna, men har samtidigt händerna fria att greppa koppel, bajspåsar, hundgodis och annat som behövs på en hundpromenad.

Förutom en pannlampa äger varje hundägare säkerligen också ett par rejäla vandringskängor i goretex eller annat funktionsmaterial med vattenavstötande effekt. Med ett par sådana kängor klarar man sig nämligen både under blöta höstkvällar och kalla vinterdagar utan att man börjar frysa om fötterna under promenaden. För de riktigt blöta dagarna kan det självklart vara bra att komplettera med ett par gummistövlar i garderoben, och ett eller flera par raggsockor sitter aldrig fel de heller.

Det är dock inte bara fötterna som måste hållas varma och torra. En regnjacka är därför alltid en bra investering om man är hundägare, av samma anledning som pannlampan: man vill hålla händerna fria. Att hålla i ett paraply samtidigt som man ska hålla koll på allt annat man har i händerna leder oftast bara till problem. Då är det bättre att ha en regnjacka med en ordentlig luva som går att dra åt, så att man håller sig torr samtidigt som man har fria händer. Värme är självklart också ett problem, särskilt om man ska ta timslånga promenader i åtskilliga minusgrader. Ett bra underställ är därför den bästa grunden i outfiten för en vinterpromenad med hunden.

På benen är det allra bästa man kan bära ett par rejäla friluftsbyxor. Det gäller särskilt om man tycker om att gå i skog och mark med sin hund. Friluftsbyxor är konstruerade för att tåla slitage, vara vattenavstötande och vindtäta, samtidigt som de är bekväma och tillåter full rörlighet. Det optimala plagget för en hundpromenad i naturen, med andra ord. Om man tycker att det är svårt att hitta allt man kan behöva i klädväg som hundägare, ska man gå in på Fritidsfabriken, som är den bästa friluftsbutiken på nätet.

Där kan man förutom underställ och friluftsbyxor också hitta en bra skaljacka, vilket är ett annat plagg som varje hundägare bör ha i sin garderob. Om man inte behöver använda regnjacka är en skaljacka det bästa alternativet, då den håller vinden ute och värmen inne, samtidigt som den är tillräckligt lätt att användas året om. Med allt detta i garderoben, kommer varje promenad att bli lika rolig för dig som hundägare som den är för hunden.

Leave a Reply

mts_best