Hundens munhälsa

Att ta hand om tänderna är inte bara något som vi människor måste göra utan det är även viktigt att våra husdjur får sina tänder genomsökta regelbundet för att kunna garantera en bra munhälsa. Det är känt sedan länge att sötsaker kan orsaka hål i tänderna och att det inte är bra att ge för små barn söta drinkar som Coca Cola och liknande. Detsamma gäller för hundar att de inte skall få för mycket godis då även de kan få problem med tänderna. Skillnaden mellan människor och djur när det kommer till smärta är att djur inte kan prata därför måste du som hundägare vara uppmärksam på ifall din hund visar upp ett konstigt beteende. Det kan bero på att hunden upplever smärta och just när det kommer till hundens munhälsa kan det vara lite klurigare att lista ut att det är just i munnen som hunden känner smärta.

Symptom på dålig munhälsa

Ett tips är att varje dag kontrollera din hunds mun för att se så att både tandköttet och tänderna är friska. Precis som att man ska öka munhälsan hos barn är det viktigt att öka den för hundar med. Tyvärr så är tandproblem och problem i munnen överlag väldigt vanligt hos hundar. Oftast har problemet funnits där ett tag fastän hunden kanske inte har visat några synliga symptom eller tecken på smärta. Några saker du som hundägare bör hålla koll på för att upptäcka tandproblem är om hunden äter och dricker långsamt, ifall den sväljer maten utan att tugga, undviker hård mat och ben eller ifall det kommer en illaluktande lukt från munnen. Två andra vanliga symptom är om hunden klapprar med tänderna eller om den kliar sig mycket runt munnen och det området. Precis som med barn är det bra att vänja hunden redan vid tidig ålder att få sin mun undersökt och gärna även tandborstning. Precis som hos människor kan det fastna mat bland hundens tänder vilket i sin tur irriterar tandköttet om det ligger kvar under en längre tid, i värsta fall kan det leda till tandlossning.

Fixa regelbundna rutiner

Det sägs att eltandborste är det bästa när det kommer till människor. Hundar har precis som människor ett behov av att få sina tänder borstade regelbundet för att undvika tandsten. När du borstar din hunds tänder bör du dock använda en vanlig tandborste och inte en eltandborste. Det finns tandborstar för hundar och även tandkräm för hundar. En annan sak som är bra för hundens tänder är tuggben och tuggbitar som i sin tur hjälper till att hålla tandstenen borta. Viktigt att komma ihåg är dock att tuggben inte ersätter tandborstning. Vill du att din hund ska ha en ren och frisk mun är tandborstning fortfarande den bästa lösningen. Det går även att köpa specialfoder vars syfte är att förebygga tandsten samt införskaffa enzymer som stärker själva munnens försvar mot bakterier. När det kommer till att ta hand om din hunds mun behöver det inte vara så svårt eller tidskrävande. Du kan exempelvis borsta tänderna på hunden en gång om dagen, ge den ben att tugga på samt torrfoder.

Leave a Reply

mts_best